marți, 2 februarie 2010

santierul sobei de teracota...

Salut,
o zii noua, frumoasa cu soare....

A sosit Mihai, sobarul nostru de incredere care va construi o soba de teracota.

Soba va fi de dimensiuni mari si va fi construita cu intr-un sistem cu noua fumuri. Sigur ca este ceva mai complicat, dar randamentul sobei creste enorm.

Aceasta soba este calculata sa functioneze cu sistemul de fumuri in ritmul de 2 ori 5 kg de lemne pe zii. Ardere lenta. Avind cele noua fumuri ea preia toata caldura in structura sa in loc sa dea afara caldura pe horn! Temperatura sa exterioara variaza intre 40 - 50 de grade.

Hai sa trecem la treaba...

Am amplasat primele cahle pe pardosea in locul aproximativ unde se va ridica constructia. Este doar o amplasare provizorie pentru delimitare in spatiu, asa macar ne dam si noi seama de adevaratele dimensiuni a sobei de teracota.

Vom lasa un spatiu de 15 cm de la fie care colt al boltei din perete spre soba de teracota pentru a permite o ventilatie favorabila si o dinamica optima pentru aerul cald generat.

Marginile cahlelor de teracota au fost cioplite cu o dalta speciala si apoi slefuite cu o piatra abraziva pentru a forma un cant drept, nu atit pentru a ne scapa de marginile reliefate, dar mai ales pentru o imbinare a placilor perfecta.

Este important ca maistrul care construieste soba de teracota sa fie atit de experimentat, incit sa fasoneze cahlele in asa fel, sa nu ramina nici un rost intre pietre deorece nu se va putea chitui niciodata permanent spatiul ramas. Prin diferentele de temperatura si dilatatiile care apar acea umplere de rost va parasii spatiul rapid. Deci atentie si la sobar, dar si la rosturi!

Daca vedeti ca primul rand de cahle fixat prezinta rosturi, concediati sobarul, caci altfel va compromite piesa de arta.

Primul rand este fixat...
Ce a fost mai greu s-a facut. primul rand este amplasat. Soclul, care reprezinta baza teracotei trebuie sa suporte o greutate de aproape 800 kg, compus din cahle de teracota, caramida rosie arsa, caramida de samota si amestecul de lut cu nisip.

Aceasta baza trebuie sa fie facuta in asa maniera sa suporte greutatea fara a permite fisurarea sobei de teracota in timp.
In cazul in care aveti de gind sa construiti o soba de teracota pe dusumele, sau oricare alta pardosea de lemn, este bina sa faceti o mica fundatie dintr-un beton armat de 10cm grosime.
Acuma sigur ca specialistii sar pe mine si spun ca nu poti baga armatura in beton ca se dilata diferit si apar fisuri...
Dar vreau sa va spun un secret: Partea de jos a sobei de teracota nu se incalzeste sa produca dilatari de material semnificative.

Hai sa va arat si sistemul de prindere a cahlelor intre ele. Clar ca ele sunt lipite cu lut dar mai exista si un mic secret. Este vorba de niste cirlige formata dintr-o sarma groasa de trei mm care unesc fiecare cahla cu vecinul sau. Le puteti remarca in urmatoarea poza exact in centrul ei. Sarma orientata orizontal este deja acoperita de lut si nu se mai recunoaste foarte bine, dar este vizibila. A nu le confunda cu bridele oblice care alineaza cahlele.

Chiar si amestecul de lut cu nisip este un mic secret. Doar un amestec potrivit da siguranta ca nu se va descompune toata soba de teracota dupa primele incalziri, ci din potriva materialul devine ca o caramida arsa, rezistenta la caldura si impermeabila pentru gaze. Incercati sa mergeti pe sistemul clasic daca chiar doriti o soba de teracota. Materiale naturale dau o caldura si o ambianta naturala.

Am intilnit pe multi care si-au facut sau refacut o soba de teracota si nu aveau lut si au apelat la materialele gasite la noi prin magazine, tot felul de chituri si adhezivi care din pacate nu si-au facut rostul. Soba de teracota a trebuit daramata si refacuta in stil clasic pentru ca sau se deslipeau chalele si intra fum in casa sau nu se inchidea usa ca lumea si asa mai departe.

Ok atat pentru astazi...

Maine vom vedea ce face maistrul templier al cahlelor de teracota...

cititi mai departe aici...

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu

Just internet